top of page
Zoeken

Waarom ChatGPT géén Google is – en hoe je er wél meer uit haalt

  • Foto van schrijver: danny vermeiren
    danny vermeiren
  • 2 apr
  • 5 minuten om te lezen

Veel senioren die ChatGPT al gebruiken, zeggen ons: "ChatGPT is tof, maar het antwoord is vaak hetzelfde als Google.”


Dat is zonde, want met een beetje extra handigheid, kan je veel meer uit ChatGPT halen dan je ooit met Google kan bereiken.  Google is een zoekmachine, terwijl ChatGPT een digitale assistent is, een gesprekspartner die met jou meedenkt.


Het begint met de vraagstelling: hoe je de vraag stelt, bepaalt wat je krijgt.


ChatGPT is géén Google – en dat merk je meteen


Google is als een enorme bibliotheek. Je zoekt een woord of begrip en je krijgt een lijst met websites waar je mogelijk meer kan vinden over dat onderwerp.  Dat is natuurlijk heel krachtig, maar je moet wel zelf uitzoeken of die website klopt, begrijpelijk is, en of het voor jou écht relevant is.  Google stelt je dus informatie ter beschikking, maar je moet er wel zelf nog mee aan de slag.


ChatGPT werkt anders. Je stelt een vraag en – als je dat op de juiste manier doet – geeft ChatGPT jou een echt antwoord, toegepast op jouw concrete situatie, specifiek voor jou samengesteld en vervolgens aan jou gepresenteerd op de manier waarop je dat verkiest. 

In het ene geval wandel je zelf de bibliotheek binnen, op zoek naar antwoorden.In het andere geval stuur je je zoon of dochter: zij zoeken het voor je uit, en leggen het vervolgens rustig aan je uit, in jouw woorden, op jouw tempo. En vergeet niet, ze kennen jou, dus weten wat voor jou belangrijk is en wat niet. Dát is hoe ChatGPT werkt, als je het goed vraagt tenminste.


“Informatie” is niet hetzelfde als “een antwoord”


Op het eerste zicht lijken ze dicht bij elkaar te liggen: informatie en een antwoord.  Maar het is een wereld van verschil.


Als je aan Google vraagt: "Wat is artrose?", dan krijgt je een lijst van websites met medische uitleg. Sommige duidelijk, andere verwarrend.


Maar vraag je aan ChatGPT: “Leg me uit wat artrose is, ik ben een gepensioneerde man van 75 jaar en heb altijd in de bouw gewerkt - vertel me wat ik er vandaag aan kan doen zonder technisch jargon en stel een schema op voor de komende week. "


…dan krijg je een antwoord dat past bij jouw concrete situatie, waarmee je effectief onmiddellijk iets mee kan doen. Geen droge feiten, maar uitleg én een plan op maat. Alsof iemand echt met je meedenkt.  En als je je dan toch vergist hebt, of je verandert van gedacht over wat je wilt, dan volstaat het simpelweg om dat aan ChatGPT te zeggen om onmiddellijk een aangepast antwoord te krijgen.


"Ik had geen idee dat je zó specifiek mocht zijn," hoorden we van een 66-jarige dame die altijd korte vragen stelde. Ze was verbaasd toen we lieten zien wat er gebeurde met meer gedetailleerde vragen.


Informatie versus antwoord: de magie zit in het 'prompten'


Dit is waar de magie gebeurt: het stellen van goeie vragen aan ChatGPT oftewel het ‘prompten’. De kwaliteit van jouw prompt bepaalt de kwaliteit van het antwoord.


We zien dat veel senioren gewend zijn aan de Google-manier van zoeken – korte, algemene zoektermen – en deze gewoonte meenemen naar ChatGPT. Geen wonder dat de resultaten dan teleurstellen!


Van algemeen naar specifiek:


❌ "Vertel over smartphones"

✅ "Ik ben 75, heb problemen met het gebruik van mijn telefoon door artritis en zoek een gebruiksvriendelijke smartphone – wat raad je aan?"


❌ "Recept appeltaart"

✅ "Geef me een eenvoudig appeltaart recept met weinig suiker, geschikt voor diabetici, met duidelijke stappen. In het verleden heb ik vele malen appeltaart gemaakt maar ik krijg de bodem maar niet krokant."


Zie je het verschil? Dat is de kracht van goed prompten.


Voer een gesprek, zoals met een mens


"Na één vraag klikte ik altijd weg, net als bij Google," bekende een 70-jarige lezer ons.  Hij was stomverbaasd toen we demonstreerden hoe je makkelijk een heel gesprek kan voeren met ChatGPT.


Zolang je niet het gevoel hebt dat je een volledig antwoord hebt, of het niet op de juiste manier is uitgelegd, kan je doorvragen aan ChatGPT.  Zolang je in hetzelfde gesprek blijft, bouwt ChatGPT verder op het gesprek zoals een mens dat zou doen.  "Het voelt alsof ik eindelijk iemand heb die geduldig al mijn vragen beantwoordt, zonder te oordelen dat ik het niet meteen snap," vertelde een oudere dame met tranen in haar ogen.


Wat je allemaal kunt doen naast het opzoeken van informatie – als je het goed vraagt


De juiste prompt opent bovendien mogelijkheden met ChatGPT die veel verder gaan dan het verkrijgen van een antwoord op een vraag.  Met de juiste prompt kan ChatGPT je helpen met:


✅ Een brief of e-mail schrijven in nette taal

✅ Een brief of e-mail die je kreeg, voor jou samenvatten of simpel uitleggen

✅ Een vakantie plannen rekening houdend met mobiliteit of budget

✅ Begrippen uitleggen over eender wat alsof je géén kenner bent

✅ Gezonde recepten zoeken die passen bij jouw dieet

✅ Tips geven bij het leren van een nieuwe hobby


En nog veel meer. Je moet het alleen maar te vragen – op de juiste manier.


Begin vandaag met beter prompten


"Ik dacht dat ik te oud was om dit te leren," schreef een 78-jarige man ons.  Na het lezen van ons e-boek, stuurde hij vlot en zelfstandig, perfect geformuleerde prompts naar ChatGPT en het transformeerde zijn leven.  “Ik gebruik het letterlijk voor alles nu.  Mijn enige moeilijkheid nu, is dat ik eraan moet denken dat ik het aan ChatGPT kan vragen, soms vergeet ik dat.” 


Zijn favoriete bezigheid: het plannen van zijn volgende vakantie met zijn kleinkinderen. In de afgelopen krokusvakantie verraste hij iedereen. Opa had niet alleen een topweek gepland vol met originele en verrassende activiteiten voor zijn kleinkinderen, hij had bovendien een mooi ogende dagplanning uitgeprint voor elke dag van de vakantie, met aan de achterkant een mooie kleurplaat die de kleinkinderen zelf konden inkleuren. Naast de blijheid van de kleinkinderen was hij nog het meest geamuseerd door de uitdrukking op het gezicht van zijn zoon, die er helemaal niets van begreep: had zijn vader dat allemaal zelf gedaan, zonder zijn hulp?


De sleutel om méér uit ChatGPT te halen is simpel: leren prompten. En dat is precies waar we bij gptseniors.com bij helpen.


📘 Benieuwd hoe je dit ook zelf leert? Het staat allemaal haarfijn en stap-voor-stap uitgelegd in ons e-boek dat je kan downloaden op www.gptseniors.com.  Ontdek nu hoe eenvoudig het is om beter te prompten.


Wil je bovendien niets meer missen? Laat je gegevens achter op www.gptseniors.com/blog.


ChatGPT is geen Google. Het is een assistent die altijd voor je klaarstaat. Je hoeft alleen maar te weten hoe je het moet vragen.  Dat is makkelijker dan je denkt en we helpen je graag op weg.

GPTseniors is toegewijd aan het helpen van senioren om technologie te gebruiken op een manier die hun leven verrijkt en vereenvoudigt.

 
 
 

Commentaires


bottom of page